enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,3676
EURO
36,5954
ALTIN
3.024,65
BIST
9.890,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak
Az Bulutlu
17°C
Zonguldak
17°C
Az Bulutlu
Çarşamba Açık
15°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Çok Bulutlu
13°C
Cumartesi Yağmurlu
8°C

PROGRAM BELLİ OLDU

PROGRAM BELLİ OLDU
13/07/2018 12:19
A+
A-

Zonguldak Ereğli’de 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla düzenlenecek etkinliklerin programı belli oldu.

Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, etkinliklere 12 Temmuz günü yaz kuran kurslarında öğrenim gören öğrenciler ile birlikte Gülüç Site Camisinde İlçe Müftülüğü tarafından “şehitlerimizi anma özel programı” düzenlenmesi ile başlandı.  12 Temmuz günü ayrıca 15 Temmuz Gazi ve Şehit ailelerine ziyaretler kapsamında üç aileye ziyaretler planlandı.

14 Temmuz Cuma günü ise Yaz Kur’an kurslarında ‘Şehitlerimizi Anma Özel Programı düzenlenecek. Cuma namazı öncesinde Ali Molla Camiinde şehitlerimizin ruhu için Mevlid-i Şerif ile ‘Kur’an-ı Kerim Ziyafeti Programı düzenlenecek. Program ertesinde halk tarafından okunan Hatmi Şeriflerin duaları gerçekleştirilecek.  Aynı gün Cuma namazında Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan özel hutbe okunacak. Merkez Ali Molla Camiine Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenen afiş asılacak.

RADYOLARDA SÖYLEŞİ YAPILACAK

Etkinliklerin üçüncü günü olan 14 Temmuz Cumartesi günü Karadeniz Ereğli Müftülüğü görevlileri Değişim Radyo ve Can Radyo’da söyleşilere katılarak 15 Temmuz’un anlamı konusunda görüşlerini anlatacak. 

Aynı gün saat 14.00’te Ceza infaz kurumundaki tutuklularla da söyleşiler gerçekleştirilecek.  Cumartesi günü etkinlikleri ilçedeki şehit ailesi ve yakınları ile gazi ve gazi aileleri için Zonguldak valiliğince İl Merkezinde akşam yenmeği verilmesiyle son bulacak.

ANA ETKİNLİKLER 15 TEMMUZ PAZAR GÜNÜ

15 Temmuz hain darbe girişiminin yıldönümü olan 15 Temmuz Pazar günü etkinlikler saat 11.00’de Kestaneci Mahallesindeki şehit mezarlıklarını ziyaret ve ruhlarına Kur’an-ı Kerim okunması ile başlayacak.  Mezarlık ziyaretleri 11.30’da Merkez Şehit Mezarlığı, 12.15’te Belen Mahallesi Şehit mezarlıklarında devam edecek.

15 temmuz Pazar günü, ana etkinlikler kapsamında saat 20.00’de başlayacak. Tören boyunca “15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Fotoğraf Sergisi’ ve “Anı Defteri’ nöbet alanında açık tutulacak. Demokrasi nöbeti, saat 20.00’de Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayacak.

Tören kapsamında 20.30’dan başlamak üzere cami ve minarelerin ışıkları 16 Temmuz 2017 Pazartesi günü saat 05.23’e kadar açık tutulacak.

Törende protokol konuşmaları gerçekleştirilecek. Müftülük tarafından Diyanet İşleri Başkanlığının programı uygulanacak.  İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce belirlenecek öğrenciler tarafından vatan sevgisi, milli birlik ve beraberlik ile ilgili şiirler okunacak. Program boyunca belirlenen müzikler çalınacak, günün önemine ilişkin belgeseller yayınlanacak.

SABAHA KADAR SÜRECEK…

Müftülük ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan programlar gece yarısından sonra da devam edecek. Geceyarısından sonra, 16 Temmuz Pazartesi günü ilçedeki tüm camilerde eşzamanlı olarak salalar okunacak. Program sabah saatlerine kadar devam edecek.

Etkinliklere protokol ve halktan yoğun katılım bekleniyor.

EN UZUN GECE… NELER OLDU?

15-16 Temmuz 2016 tarihleri arasında Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan ve Fethullahçı Terör Örgütü üyesi bir grup asker tarafından gerçekleştirilen askerî darbe teşebbüsünde bulunuldu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin resmî internet sitesi ve TRT’de yayınlanan bildiride ordunun yönetime el koyduğu ifade edilerek ülkede sıkıyönetim ve sokağa çıkma yasağı ilan edildiği açıklandı.

İstanbul’daki Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü jandarma tarafından kapatıldı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman ve yaklaşık 50 kadar milletvekilinin mecliste bulunduğu sırada F-16 savaş uçakları meclis üzerinde uçuş yaparak parlamentoyu dört kez bombaladı. Ankara’nın Beştepe semtinde bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na bombalama girişiminde bulunulsa da başarılı olunamadı, Muğla’nın Marmaris ilçesinde bir otelde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı suikast girişiminde bulunuldu. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal ve Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi darbeyi gerçekleştiren askerler tarafından rehin alındı.

Gelişmeler üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Türk’te FaceTime aracılığı ile gerçekleştirdiği bağlantıda darbecilere hiçbir şekilde imkan tanınmayacağını ifade ederek halkı darbeye tepki göstermek için meydanlara ve havalimanlarına çıkmaya davet etti. Çağrının ardından, Türkiye’nin birçok ilinde darbe karşıtı protesto gösterileri düzenlendi.

16 Temmuz sabahı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin gerçekleştirdiği operasyonlar sonucunda askerî darbe girişimi bastırıldı ve askerler silahları ile birlikte teslim oldu. Olaylar sonucunda 104’ü darbe yanlısı asker olmak üzere 300’den fazla kişi hayatını kaybetti, 1491 kişi yaralandı, farklı rütbelerden 8036 asker gözaltına alındı. Yargı ve sivil siyaset mensupları dahil olmak üzere toplam gözaltı sayısı 22 Temmuz tarihi ile birlikte 10 bini buldu. Bunun yanı sıra askerî, idari ve adli kurumlarda birçok kişi görevden alındı.

Gülen Hareketi destekli olduğu belirlenen askerî darbe girişiminin ardından İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı ve Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. 21 Temmuz’da Millî Güvenlik Kurulu toplantısı sonrasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından anayasanın 120. maddesi gereğince üç ay süreyle olağanüstü hâl ilan edildi. İlan edilen olağanüstü hâl darbe girişiminden ardından geçen 2 yıllık süreyi kapsayacak şekilde uzatıldı. Nisan 2018 itibariyle, OHAL süresi boyunca 160 bin kişi gözaltına alındı, FETÖ/PDY üyesi suçlamasıyla 50 bin kişi tutuklandı ve 152 bin kamu personeli görevlerinden ihraç edildi.

Darbe girişimi sonrası başta Fethullah Gülen’i iade etmediği gerekçesiyle Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte; aralarında Almanya ve Yunanistan’ın da olduğu birçok Avrupa Birliği üyesi ülke ile FETÖ üyelerinin iade süreçleri ve sığınma hakkı konularında siyasi ve diplomatik krizler yaşandı.

Darbe girişimi, Türkiye siyasi tarihinde 12 Eylül 1980 askerî darbesinden 36 yıl sonra gerçekleştirilen ilk askerî darbe teşebbüsü olarak kayıtlara geçti.

REKLAM ALANI
Yorumlar

19 + two =

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.