Yazın gelmesiyle birlikte kene korkusu başlarken uzmanlar, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına yönelik alarma geçti. Uzmanlar özellikle pikniğe giden, tarlada çalışan ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşları uyarırken, keneden korunma yollarına dikkat çekiyor.
Havaların ısınmasıyla birlikte yazın korkulu rüyası kene, yine gündemde yerini aldı. Uzmanlar keneye karşı uyarırken, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının görülmeye başlandığına dikkat çekti. Özellikle yaz aylarıyla birlikte piknik sezonunu açan vatandaşlara, tarla ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilere yönelik uyarılarda bulunuldu.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşine karşı uzmanlar uyardı…
Kenenin vücuda teması olduğunda ve ısırdığında Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi belirtilerinin ortaya çıkmasında, ortalama 2 – 3 günlük bir kuluçka zamanı var. Hastalığın ilk belirtileri olarak iştahsızlık, baş ağrısı, yüksek ateş, kusma ve bazen ishal şikâyetleri görülür. Belirtiler fark edildiği anda kene tedavisi için hastanelere ulaşılmadır. Gerekli önlem alınmadığında ise ölüme götüren sonuçlarla karşılaşılabilir.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ da kene gündemine ilişkin kırsal bölgede hayvancılıkla uğraşan vatandaşları uyarırken, her akşam vücutlarını kontrol etmeleri gerektiğini açıkladı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile ilgili bir heyet oluşturduklarını ve uzun süredir bu konu üzerinde çalıştıklarını kaydeden Bakan Akdağ, Erciyes Üniversitesi’yle birlikte 7 – 8 senedir sürdürdükleri aşı çalışmalarına devam edildiğini Kırım-Kongo aşısını üreten ilk ülke olma yolunda ilerlediğimizi vurguladı.