enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak
Hafif Yağmurlu
12°C
Zonguldak
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
14°C
Pazartesi Yağmurlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
13°C

İŞÇİ ÇIKARTMALARI BAŞLADI

İŞÇİ ÇIKARTMALARI BAŞLADI
11/07/2014 17:15 | Son Güncellenme: 11/07/2014 17:17
A+
A-
2985412

GMİS Armutçuk Şube Başkanı Mutlu, HATTAT Holding sahibi Mehmet Hattat’ın kaçınılmaz olsa bile ileride yaşanacak olumsuzluklarda sıkıntı yaşamak istemediğini belirtip HEMA Kandilli Kömür İşletmelerini kapatma kararı aldığını ve işçilerin tasfiyesine başladığını açıkladı.

 

Maden işçilerine seslenen Şube Başkanı Mutlu, “Bugün burada yaklaşık 850 çalışanımız evine ekmek götürüyor. Şu anda karşı karşıya kaldığımız bu tablo bölgemiz ve biz çalışanlar adına çok bahtsız ve olumsuz bir durumdur. Tüm siyasi otoritelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve devletin bu konudaki yetkilileri de bu sorunun çözümü için çaba sarf etmelidirler. Çünkü bu sorun, GMİS olarak sadece bizim veya çalışanlarımızın sorunu değildir. Bu sorun başta bölgemizin ve Taşkömürüne ihtiyacı olan ülkemizin sorunudur. Bölgemizde işsizlik had safhadayken TTK ve ERDEMİR’den sonra 3. Büyük kuruluş olan işyerinin kapatılması tam bir sosyal facia olacaktır” dedi.

 

Madencilik mesleğinin en ağır iş kolu olduğunu hatırlatan Şube Başkanı Mutlu, “Biz çalışanlar olarak 15 gündür acaba bugün kimin çıkışı verilecek sıra bana ne zaman gelecek düşüncesi ile işe gelmekten ve çalışmaktan yorulduk. Yaptığımız iş dünyanın en ağır işi. Dikkat ve motivasyon gerektiren ve en ufak bir hatada facianın kaçınılmaz olduğu bir meslektir. Artık bu psikolojiden kurtulmak, sağlıklı çalışmak, dün olduğu gibi yarın da üretmek istiyoruz” sözleri ile konuştu.

 

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, HEMA Endüstri AŞ’nin Kandili Beldesindeki kömür işletmesini kapatma ve Alacaağzı’ndaki kömür ocağından çekilme kararı ile ilgili işçilere bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. HEMA Kandilli Kömür İşletmesinde gündüz vardiyasından çıkan gece vardiyasına da girecek olan işçilere seslenen Mutlu, Türkiye Taşkömürleri Kurumu’nun HATTAT Enerji ve Maden Ticaret A.Ş.’ye 5 Haziran tarihinde gönderdiği ve içeriğinde İş Güvenliği ihlali hakkında iddiaları olan, üretimin durdurulmasını isteyen yazı göndererek sürecin başladığını söyledi.

 

RAPOR SUNULDU

İşletme ve Alacaağzı’nda bulunan kömür ocağına Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin gelerek bugüne kadar görülmemiş bir şekilde teftişten geçirildiğini belirten Mutlu, “Yapılan incelemeler sonunda işyerinde iddia edildiği gibi iş güvenliğini tehlikeye sokacak bir, iki küçük düzeltmeden başka olumsuz durumun olmadığını ve işyerinin çalışabileceğini belirten raporu gerekli mercilere sunmuşlardır” dedi.

 

KAPATMA KARARI ALDI

Soma’da yaşanan maden faciasının bütün Türkiye maden sektörü sorumluları gibi Hattat Holding Sahibi Mehmet Hattat’ı da tedirgin ettiğini söyleyen Mutlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “HATTAT Holding sahibi Mehmet Hattat, TTK’nın ilk gönderdiği yazısını göz önünde tutarak kaçınılmaz olsa bile ileride yaşanacak olumsuzluklarda sıkıntı yaşamak istemediğini belirtip kapatma kararı almış, İşyerinin ve İşçilerin tasfiyesine başlamıştır. Bizler HATTAT Enerji ve Maden Ticaret A.Ş. HEMA Kandilli kömür ocağı çalışanları ve GMİS olarak bu güne kadar bölgemizdeki kömürü dışarı çıkararak üretim yaptık. Hem ülkemiz, hem bölgemiz, hem işverenimiz ve de bizler kazandık. Bu gün burada yaklaşık 850 çalışanımız evine ekmek götürüyor. Şu anda karşı karşıya kaldığımız bu tablo TTK, HATTAT Enerji ve Ticaret AŞ, ülkemiz, özelikle bölgemiz ve biz çalışanlar adına çok bahtsız ve olumsuz bir durumdur. Yıllardır burada üretim yapılıyor, bir çoğumuz burada on yıla yakındır çalışıyoruz. Biz çalışanların bu saatten sonra başka bir iş tutması neredeyse olanaksızdır.

 

SOMA DERİNDEN SARSTI

Soma ‘da yaşanan olaylar tüm ülkemizi olduğu gibi bizi de derinden yaralamıştır ve psikolojilerimizi olumsuz etkilemiştir. Soma faciasından sonra devlet yetkililerimizin 6 İkramiye 6saat çalışma, emekliliğin 43 yaşına indirilmesi, TAŞ örenin kaldırılması ve Taş ören için yeni (taban fiat uygulanması başlatılacağı gibi söylemleri ve bu yönde çıkan haberler bizleri biraz olsun ümitlendirip sevindirirken, bu söylenenleri hala gerçekleşmediği birçoğunun maden yasası taslağında yer almaması tekrar kafalarımızı karıştırmıştır. Birde işyerimiz de yaşanan bu belirsizlikler ve her gün iş yerinin kapatılacağını düşünmek bizleri tamamen yıpratmaktadır.

 

KESİNLİKLE BİLİNMELİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı teftiş raporunun olumlu çıkması sonucu TTK yönetimi, HATTAT Enerji ve Maden AŞ’ ye 09.07.2014 tarihinde göndermiş olduğu yazısında, bakanlığın İş Müfettişlerinin 20.06.2014 tarihli tutanağına istinaden çalışmalarınıza devam edebilirsiniz demiştir. Şunun kesinlikle bilinmesini istiyoruz.  GMİS olarak geçmişteki tecrübelerimiz ve birikimlerimizden dolayı İş Güvenliğini son derece önemsiyoruz. Fakat burada ki durumun çok farklı, burada ki durum İş Güvenliği meselesi değil sadece taraflar arasında ki sorunların çözümü için aynı masaya oturmamasından kaynaklanan belirsizliktir.

 

“ÇABA SARF ETMELİLER”

Bugün bizim çalışanlar olarak gerek HATTAT Enerji ve Maden AŞ. Yetkililerinden ve gerekse TTK yönetiminden talebimiz bir araya gelerek sorunun çözümü için ne gerekiyorsa yapmalarıdır. Ayrıca tüm siyasi otoritelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve devletin bu konudaki yetkilileri de bu sorunun çözümü için çaba sarf etmelidirler. Çünkü bu sorun, GMİS olarak sadece bizim veya çalışanlarımızın sorunu değildir. Bu sorun başta bölgemizin ve Taşkömürüne ihtiyacı olan ülkemizin sorunudur. Bölgemizde işsizlik had safhadayken TTK ve ERDEMİR’den sonra 3. Büyük kuruluş olan işyerinin kapatılması tam bir sosyal facia olacaktır. Dünyada ve ülkemizde her gün değeri artan taş kömürü bu bölgede yerin altından çıkarılmayı bekliyor. Gençlerimiz her gün başka illere göç ediyor. Bütün bu gerçekler ortada iken bu işin çözülme zorunluluğu ve yetkililerin de çözme zorunluluğu vardır. Biz çalışanlar olarak 15 gündür acaba bugün kimin çıkışı verilecek sıra bana ne zaman gelecek düşüncesi ile işe gelmekten ve çalışmaktan yorulduk.

 

DÜNYANIN EN AĞIR İŞİ

Yaptığımız iş dünyanın en ağır işi. Dikkat ve motivasyon gerektiren ve en ufak bir hatada facianın kaçınılmaz olduğu bir meslektir. Artık bu psikolojiden kurtulmak, sağlıklı çalışmak, dün olduğu gibi yarın da üretmek istiyoruz. Şu anda 20 arkadaşımıza,  iş akitlerinin feshi tebliğ edildi. Onların iş akdi fesih olmadan bir an önce bu iş çözüme kavuşturulmalı. Bizler çalışanlar ve GMİS olarak bu işe gerekli katkıyı sağladık ve sağlamaya devam edeceğiz. Ayrıca yaşanan her sorunda işyerinin kapatılması veya işten işçi çıkarılması ile karşı karşıya kalmak bizleri derinden yaralamakladır. TTK ve HEMA yetkililerinin masaya oturup bu işi daha uzun vadeli, sağlıklı ve kalıcı bir şekilde çözüme kavuşturmalıdır. Bizim hedefimiz buradan bir işçi arkadaşımızın dahi işten atılmadan bu sorunun çözülmesidir.  En kısa sürede bu sorunun çözümünün gerçekleşmesi umut ediyoruz”

 

SİYASİLERDE DESTEK VERDİ

Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, Kandilli Belediye Meclis Üyeleri, CHP Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, ilçe yönetim kurulu üyeleri, MHP Ereğli İlçe Başkanı Talat Şeker’de işçilere destek verdi. Konuşmanın ardından işçiler mesailerine geri döndüler.

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)

REKLAM ALANI
Yorumlar

12 + seventeen =

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.