enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,2200
EURO
36,8076
ALTIN
2.978,14
BIST
9.737,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak
Hafif Yağmurlu
15°C
Zonguldak
15°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
16°C
Çarşamba Çok Bulutlu
13°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C
Cuma Yağmurlu
9°C

HASTA VE HASTA YAKINLARININ DİKKATİNE..!

HASTA VE HASTA YAKINLARININ DİKKATİNE..!
A+
A-

1118180_620x410

Sağlık Bakanlığı, üniversite hastanelerinin “tıbbi malzeme ve sarf” ihtiyaçlarını karşılayacak.

Sağlık Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında, üniversite hastanelerinin tıbbi malzeme ve sarf ihtiyaçlarının karşılanmasına ilişkin protokol imzalandı.

YÖK’te düzenlenen imza törenine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bakanlık Müsteşarı Eyüp Gümüş, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu ile çeşitli üniversitelerin rektörleri ve bakanlık yetkilileri katıldı.

Sağlık Bakanı Müezzinoğu, törendeki konuşmasına Türkiye genelinde yaşanan terör olaylarını kınayarak başladı. Müezzinoğlu, tüm şehitlere Allah’tan rahmet, ailelerine sabır dileyerek, “Milletimizin başı sağ olsun” dedi.

Türkiye’nin sağlık alanında dünya ile yarışır duruma geldiğini ve bunun gurur verici olduğunu belirten Müezzinoğlu, bu başarının elde edilmesinde üniversitelerde verilen eğitimin etkisinin önemli olduğunu söyledi. Bu alana sağlanan insan kaynağının da önemli bir etken olduğunun altını çizen Müezzinoğlu, “Üniversitelerimiz ve tıp fakültelerimizin, gelecek yıllarda Türkiye’nin iddialı olabilmesi adına, özellikle 2023 vizyonuna yürünebilmesi adına eğitim, araştırma ve dünya ile yarıştaki yeri ve rolü çok önemli” değerlendirmesinde bulundu.

’50 MİLYONLUK FON’

Bakan Müezzinoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yaklaşık iki yıldır, üniversite hastanelerimizin ve tıp fakültelerimizin önemli sorunları var. Bunu, zaman zaman değişik platformlarda dile getirdik. Bazen, kısmen anlamlı sayılabilecek çözümler üretsek bile köklü bir çözüm sürecini ne yazık ki başaramadık. Arzumuz, 7 Haziran seçimleri sonrası çok daha köklü bir yol haritasını belirlemekti ama seçim sonrası böyle bir ortam oluşmadı. Bunu görünce de son bir haftadır Sayın Başkanımızla acil ne yapabileceğimiz üzerinde çalıştık.

Acil anlamında Sağlık Bakanlığında oluşturulan 50 milyonluk fonu hızlı bir şekilde tıbbi ilaç ve malzeme konusunda talepleri alarak değerlendirmek ve yine tıbbi malzeme alımlarında da arzu eden üniversitelerimizin, tıp fakültelerimizin Kamu Hastaneleri Kurumu’nun imkanlarıyla ve dinamikleriyle, 4 ay sonrasındaki süreçte de SGK’da olan hakedişlerinden mahsuplaşma şeklinde bir protokolü, bugün imzalama aşamasına geldik.

Bu süreçlerde, Sayın Başbakanımızın dün akşam itibariyle yaptığımız son değerlendirmede verdiği destek dolayısıyla kendisine teşekkür ediyorum.”

SORUNLARI ÇÖZECEK BİR YOL HARİTASI

Bakan Müezzinoğlu, bu protokolün “can suyu” olması temennisinde bulunarak, “İnşallah bir can suyu sürecini bu 2 ay içinde atlatırız ama gerçekçi olarak konuşmak gerekirse temel sorunları çözecek bir yol haritasını oluşturulacak bir ekibin ya da komisyonun çok iyi hazırlayıp, tekrar tekrar bu süreçlerin konuşulduğu, herkesin önünü görebildiği bir sürecin planlanması gerektiğine inanıyorum. Onu da inşallah, gerek başkanımız gerek bizim görevlendirdiğimiz arkadaşlar, hazırlıkları yapar. Ancak artık bu süreçler, seçimlerden sonra kurulacak hükümetin alacağı kararlarla şekillenir diye düşünüyorum” dedi.

ÜNİVERSİTELERE EĞİTİM AMAÇLI AMBULANS DESTEĞİ

Farklı bir alanda da protokol imzalanacağını belirten Müezzinoğlu, “Bunun dışında eğitim amaçlı olarak, bizim trafikten çektiğimiz ambulanslarımızı yine eğitim amaçlı olarak ihtiyaca binaen tıp fakültelerimize tahsis etmek için protokol imzalayacağız” dedi.

Müezzinoğlu, bunun dışında kadrolar, asistanlar, yardımcı sağlık elemanları ile ilgili birçok konu başlığının da bulunduğunu ifade etti.

Konuşmasının ardından bir gazetecinin, “Üniversitelerde kapasite sorunu olduğu da gündeme geldi. Buna ilişkin bir çalışma da olacak mı?” sorusu üzerine Müezzinoğlu, şunları söyledi:

“Kapasiteden kast edilen hastaların yer bulamaması ise bu zaman zaman bizim kamu hastaneleri için de söz konusu. Mevsime bağlı olarak ya da yoğun bakımlarda zaman zaman artışlar olabiliyor. Cerrahpaşa ve Çapa özelinde konuşulduğunda her iki hastanenin de fiziki mekan sıkıntısı sorunu var. Her ikisinin de yeniden yapılanma gibi yol haritası var. Her ikisi için de önümüzdeki 3-4 sene zor geçecek. Bizim kamu olarak da Haseki ile ilgili var. Orası da yıkılıp yapılacak. Bu anlamda, sıkıntılı süreçler olur ama daha iyiyi yakalayabilmek için bu süreçleri paylaşarak azaltacağız. Başakşehir Şehir Hastanesi’nde 1-1,5 yıl gibi gecikmemiz olmasaydı, belki orası İstanbul’un ciddi yükünü alacaktı. Orada da fiilen yeni başlamış durumdayız. Oranın da en az 1-2 yılı var.”

‘OLUMLU SONUÇLAR DOĞURACAK’

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç da yükseköğretimin sorunlarının çözümü için sürekli gayret içinde olduklarını belirterek, “Başta ilgili bakanlıklarımız olmak üzere bütün kamu kurumları ile yakın ilişki içindeyiz. Bu bağlamda üniversite hastanelerimizin yaşamış olduğu mali ve idari sorunların da farkında olup, bu sıkıntılarının çözümü hususunda farklı yöntemlerle çalışmalar yapmaktayız” dedi.

Devlet üniversiteleri hastanelerinin yaşadığı sorunların çözümü için Sağlık Bakanı Müezzinoğlu ile görüştüklerini anlatan Saraç, son olarak 17 Ağustos Pazartesi günü bakanlıktaki makamında kendisini ziyaret ettiğini ve üniversite hastanelerinin sorunlarını ve çözüm yollarını ele aldıklarını söyledi.

Görüşme neticesinde, “Sağlık Bakanlığı ve YÖK arasında üniversite hastanelerinin tıbbı ve sarf malzeme ihtiyacının karşılanmasında yeni bir açılım ve imkan içeren protokolün imzalanması noktasında görüş birliğine varıldığını” ifade eden Saraç, “Burada kadirşinaslık icabı ifade ediyoruz. Kendileri bu süreçte üniversite hastanelerinin sorunlarının çözümü noktasında her zaman konuyu sahiplendiler ve diğer bakanlıklara ve hükümete meseleyi taşıyarak çözüm noktasında aktif bir rol üstlendiler” diye konuştu.

Söz konusu protokole dileyen üniversite hastanelerinin başvurabileceğini belirten Saraç, protokolün bakanlığa bağlı sağlık kuruluşlarından tıbbi malzeme ve mal teminini kapsayacağını söyledi.

Saraç, “Bu protokol çerçevesinde dileyen devlet üniversitelerimizin imzalayacakları alt protokoller ile üniversite hastanelerimizin tıbbi cihaz ve malzeme alımlarındaki maliyetleri, girdi maliyetleri görülür bir ölçüde azalacak ve ciddi bir planlama yapıldığı takdirde bu kısa bir zaman diliminde olumlu sonuçlar doğuracaktır” dedi.

Maddi açıdan sıkıntı içinde bulunan bazı devlet üniversitesi hastaneleri için hibe niteliğinde fon oluşturulduğunu ve bu sistemde yapısal iyileşme doğurmasa da bir rahatlama meydana getireceğini, hizmetlerin aksamadan sürdürülmesine katkı sağlayacağını ifade eden Saraç, “Bu yaklaşım hükümetimizin devlet üniversitesi hastanelerinin eğitim ve hizmet sunumu noktasında vazgeçilemez rolüne verdiği önemi göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, üniversite hastanelerinin “Tıbbi Malzeme ve Sarf” ihtiyaçlarının karşılanmasına ilişkin çerçeve protokolü, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu ile YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç tarafından imzalandı.

Devlet yükseköğretim kurumlarında eğitim gören öğrencilerin uygulama derslerinde kullanılmak üzere terkin durumunda bulunan ambulansların devir protokolünü ise Bakanlık Müsteşarı Gümüş ile YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Kapıcıoğlu imzaladı.

AA

REKLAM ALANI
Yorumlar

four + eleven =

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.