Okullar açılıyor. Ve yeni eğitim yılında yeni yönetmelik de hayata geçiyor.
Buna göre, 5’inci sınıftan itibaren hafızlık eğitimi almak isteyen öğrenciler için devam zorunluluğu aranmayacak.
Okulda çekilen görüntü ve fotoğrafları sosyal medyada paylaşan öğrenciler, disipline sevk edilecek. Sosyal medyadan iftira atan, sarkıntılık yapan, bu mesajları yayanlar ise okuldan uzaklaştırılacak.
Sosyal medyada hakaret, sarkıntılık, kışkırtma. Bu tür davranışlar artık okuldan atılma nedeni olabilecek. 1 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanan ortaöğretim kurumları yönetmeliğindeki değişiklikler birçok yenilik getiriyor.
İlköğretim 5. sınıftan itibaren öğrenciler hafızlık eğitimi almak isterse devam zorunluluğu aranmayacak. Öğretmenin bilgisi ve kontrolü dışında bilişim araçlarıyla meşgul olan öğrenciye disiplin cezası verilecek. Uzaklaştırma cezasıdan okul değiştirmeye hatta okuldan atılmaya kadar cezalar var. Sosyal medya yoluyla arkadaşlarına sarkıntılık eden öğrenci ise okuldan atılacak.
30 GÜNÜ GEÇEN SINIFTA KALACAK
Devamsızlık nedeniyle sınıfta kalma süresi 45 günden 30’a indi. Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak. Raporlu olarak 60 gün devamsızlık yapılabilecek.
‘MİLLİ DEĞERLER’ KRİTERİ
Milli ve manevi değerlerin yanı sıra genel ahlak ve adaba uygun olmayan, yanlış algı oluşturabilecek tutum ve davranışlarda bulunmak da okuldan uzaklaştırma nedeni olarak sayıldı.
‘BÖLÜCÜ’ MESAJ ATAN ATILACAK
SOSYAL medya yoluyla; bölücü, yıkıcı, ahlak dışı ve şiddeti özendiren sesli, sözlü, yazılı ve görüntülü içerikler oluşturmak, bunları çoğaltmak, yaymak ve ticaretini yapan öğrencilere ise okuldan atılma cezası verilecek. Atılan dönemeyecek.
NAKİLLER AYLIK YAPILACAK
Eski yönetmeliğe göre haftalık yapılan nakiller artık aylık yapılacak. Okullar, ayın son iş gününde velilerin bir ay boyunca yaptığı nakil başvurularının listesini yayımlayacak.