Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde, Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, 64, Hükümet’in denizcilik sektörüne ilişkin çalışmalarında, deniz filosunu yenilemeye yönelik adımlar atacağını söyledi.
Erdem, Oda’nın aylık icraatlarını değerlendirme toplantısındaki konuşmasında, Ereğli’deki liman kapasitesinin artırılması zorunluluğuna dikkat çekti, hükümetin deniz filosu yenileme çalışmalarında da Ereğli tersanelerini göz önüne alabileceğini belirtti.
İHTİYACI KARŞILAYAMAYIZ
“3 tarafın denizlerle çevrili ülkemizde mutlaka denizcilik sektörüne yatırım yapılması gerekiyor. Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu’nun hazırladığı 64. Hükümetin programında denizcilik sektörüyle alakalı önemli konular var. İnşallah bunları hayata geçireceklerine inanıyoruz.
Türkiye 3 büyük denizde 3 büyük liman inşaatı ile uğraşıyor. Liman kapasitelerimizi arttırmak zorundayız. Artırmazsak, hızla artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılayamayız. Deniz kirliliği ile mücadele ediyoruz, acil müdahale merkezlerimizi tamamladık. Denizcilik eğitiminde Hatice Erdem denizcilik Lisesi ve Denizcilik Fakültesi ile birlikte STCV kurslarını vermeye devam ediyoruz. Bir yandan da gemici adalı yetiştiriyoruz. Hükümetin Milli Gemi (MİLGEM) Projesi’nin yanı sıra yeni tip karakol botu, hızlı müdahale botu, amfibi gemi, arama-kurtarma gemisi, süratli amfibi gemi, peryy sınıfı fıkateyn modernizasyon projelerinin hayata geçirileceğini biliyoruz. Bunun Milli yeni tip denizaltı, çıkarma gemisi, hastane gemisi, uçak ve helikopter gemileri projeleri ile de süreceğini biliyoruz. Helikopter gemisi projesine başlanıyor. Yapılan anlaşmayla da yılbaşından sonra da inşasına başlanacak, 2018’de de faaliyete geçecekler.
Deniz, kum ve güneş turizminin yanı sıra deniz turizmini de içeren alternatif turizm türleri öncelikli olarak ele alınacak. Balıkçı Gemileri İzleme ve Veri Toplama Sistemi kurulacak. Su ürünleri yetiştiriciliğinde uluslar arası pazarlarda rekabet edebilirliliğin artırılması sağlanacak.
Siyasetteki belirsizlik hem terörü, hem de ekonomik krizi tetikler. Siyasi istikrar olmazsa ekonomik istikrar da olmaz.”
RUS UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ
Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya ile yaşanan gerginliğin mutlaka yumuşatılması gerektiğini savunan Erdem, “Televizyonlardan duyduğunuzdan daha sert bir rüzgar var, fırtınaya doğru gidiyor. Bu sorun barış içinde çözülmeli. Yoksa Batı Karadeniz bölgesinden Rusya’ya gemi gitmez. Uçak düşürme olayı öncesi Rusya’dan Zonguldak’a 24 gemi geldi. Düşürdükten sonra bir gemi dahi gelmedi. Şu anda Zonguldak limanında bekleyen ve Rusya’nın kabul etmediği Rus bayraklı gemiler var. Elbette sorunun çözümü sırasında Angajman kuralları ve sınırlarımızın korunması mutlaka sürmeli” dedi.
YENİ LİMAN GEREKLİ DEĞİL
Erdem, basın mensuplarının soruları içinde kendisine hatırlatılan” Ereğli’nin yeni bir limana ihtiyacı yok” sözlerini, toplantıda dile getirdiği “liman kapasitesi artırılması yönündeki söylemi”nin çelişki yaratıp yaratmadığı yönündeki soruya ise “Ereğli’nin limana ihtiyacı yok. Erdemir, belediye ve şahsıma ait özel limanın toplam kapasitesi belli. İlçedehalen liman kapasitesinin yüzde 50’si kullanılabiliyor. Ben, limanlara gemi geliş sayısının artırılmasını kastettim” diye yanıtladı.
FİRMA İFLAS ETTİ!
İlçeden deniz uçağı seferlerinin akıbeti de sorulan Erdem, “2015’in Mayıs veya Haziran aylarında Ereğli Limanı’ndan deniz uçağı kalkacağını söylemiştim. Ancak Sea Port firması maalesef bütün seferlerini men etti, artık Haliç’ten deniz uçağı kalkmıyor. Zaten firma da iflas etti. Dolayısıyla Ereğli’den uçak seferi yapılma işi de ortadan kalktı” şeklinde yanıtladı.
TERSANELERE YEŞİL IŞIK!
Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, önceki dönemler yaptığı açıklamalarda dile getirdiği, “Devlet Deniz Filosunu yenilemeli, her tersaneye gemi yaptırmalı. Bu sayede tersanelerde hareket olacağı gibi, Devlet ‘de buralardan alacağı katma değerle kar edecektir” şeklindeki sözleri hatırlatılarak, gazetecilerin, Hükümetin denizcilik sektörüne yapacağı yatırımlarda böyle bir desteğin olup olmayacağı sorusuna da “olumlu gelişmeler var. 500 – 600 arasında yaşlı koster filomuz var. Bunlar bir müddet sonra denize açılamayacaklar. Bunun yenilenmesi lazım. Artık gemilerde de yaş önemli, kontroller daha sıkı. Tahmin ediyorum ki, bizim önerimiz yeni hükümet programında var, bunu da uygulayacaklar. Örneğin Alaplı’da Ali Uzundemir’in kurduğu tersaneye yakında koster filosuna ilişkin ihale alınacak” diye yanıtladı.
Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası’ndaki toplantıya, TSO Başkan Yardımcısı Ali Doğru, Yönetim Kurulu üyeleri Oğuz Ünlüer ile denizcilik acentesi sahibi Tufan Küllü de katıldı.