Kaletepe ve Kdz. Ereğli Kalesi Çevre Düzenlemesi Projesi “başarılı proje” olarak ödüllendirildi…
Kaletepe ve Kdz. Ereğli Kalesi Çevre Düzenlemesi Projesi “başarılı proje” olarak ödüllendirildi…
Kdz. Ereğli Belediyesi’nin “Kaletepe ve Kdz. Ereğli Kalesi Çevre Düzenlemesi Projesi” bu yıl düzenlenen Tarihi Kentler Birliği 2021 Yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Yarışması’nda Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu tarafından “başarılı proje” olarak kabul edilerek ödüllendirildi.
Daha önce bir çok “başarılı proje” değerlendirilmesi ile ödüllendirilen Kdz.Ereğli Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği 2021 Yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Yarışması’nda bu yıl “Kaletepe ve Kdz. Ereğli Kalesi Çevre Düzenlemesi Projesi” ile yine “başarılı proje” olarak kabul edilerek ödüllendirildi.
Konuyla ilgili Başkan Posbıyık yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“2019 Yılı Tarihi Ve Kültürel Mirası Koruma yarışmasına Proje Koordinatörü Raif TOKEL ile birlikte saptadığımız: “Gözbebeğimiz Göztepe; Göztepe Çevre Düzenlemesi Ve Bakı Terası Projesi”, “İki Bin Yıllık Bir Geçmişin Ayak İzleri Ve Heraklius Sarayı Çevre Düzenlemesi Projesi”, “Zamanın Tanığı, Roma Dönemi Balı Mahallesi Su Kemerleri Çevre Düzenlemesi Projesi”, “Klearkhos’un Kitaplığı’ndan Kdz. Ereğli Belediyesi Bilim, Kültür Ve Sanat Merkezi Projesi” başlıklı projelerimizin, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu tarafından “Başarılı Proje” olarak değerlendirilerek taltif edilip ödüllendirilmesi, belediyemizin koruma amaçlı projelere verdiği önemin “Tarihi Kentler Birliği” imzalı kanıtıdır.Bu projelerden “Gözbebeğimiz Göztepe; Göztepe Çevre Düzenlemesi Ve Bakı Terası Projesi” için yapılması gereken Koruma Amaçlı İmar Planı tamamlanmak üzere olup; Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’na sunduğumuz “İki Bin Yıllık Bir Geçmişin Ayak İzleri Ve Heraklius Sarayı Çevre Düzenlemesi Projesi” SOGEP kapsamında olmadığı bahanesi(!) ile kabul edilmemiştir.
Zonguldak Valiliği Emlak Vergisi KatkıProgramı’na sunduğumuz “İki Bin Yıllık Bir Geçmişin Ayak İzleri Ve Heraklius Sarayı Çevre Düzenlemesi Projesi” ile “Zamanın Tanığı, Roma Dönemi Balı Mahallesi Su Kemerleri Çevre Düzenlemesi Projesi” adlı başvurularımızın da Sayın Valimizin onaylarına sunulmasını bekliyoruz.Bu yıl düzenlenen Tarihi Kentler Birliği 2021 Yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Yarışması’na “Kaletepe ve KdzEreğli Kalesi Çevre Düzenlemesi Projesi” ile katıldık. Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu tarafından yapılan değerlendirmede “Kaletepe ve Kdz. Ereğli Kalesi Çevre Düzenlemesi Projesi” başlıklı projemiz, “başarılı proje” olarak kabul edilerek ödüllendirildi.
Beş adet Çevre Düzenlemesi Projesi’ne destek bekliyoruz.Çevre Düzenlemesi Projesi; Arkeolojik kalıntıların bulunduğu arkeolojik sit alanlarının potansiyelini koruyacak şekilde denetimli ziyarete açmak, tanıtımını yapmak, var olan durumundan kaynaklanan sorunları çözmek, alanın gereksinimlerini çağdaş, teknolojik gelişmelerin gerektirdiği donatılarla gidererek “koruma-kullanma dengesi” ilkeleri çerçevesinde hizmete sunulmasını içeren bir projedir. Üstelik “Çevre Düzenlemesi Projesi” uygulanan alanın, Kültür Ve Turizm Bakanlığı’nca “Ören Yeri” olarak tescil edilmesi, kültür turizmi anlamında bir potansiyel olup; projelendirilerek hizmete sunulması da, başlı başına bir destinasyondur.
İlimizde bu nitelikte proje çalışması sadece belediyemizce hazırlanmış olup ilgili bmakamlara sunduğumuz beş adet Çevre Düzenlemesi Projesi’ne desteklerini bekliyoruz.
Neden Kaletepe ve Kdz.Ereğli Kalesi?
Antik çağda kentin adından (HerakleaPontike) esinlenerek “Herakleia Tepesi” adıyla anılan bu doğal yükseltide, önce akropolün daha sonra da kalenin yapılması gibi etmenler bu konuda yapacağımız çalışmanın maddi temelini oluşturduğundan; alanın doğal, tarihsel, arkeolojik ve kültürel yönden değerlendirilmesinin “olmazsa olmazı” olan çevre düzenlemesi projesini, bu özel alanda uygulamayı yeğledik. İlimizin gözbebeği olan üniversitemizin bilimsel rehberliğinde başlatacağımız çalışmalar sonunda ilimize farklı “Ören Yeri” kazandırmayı planladığımız vurgulayarak;Tarihi Kentler Birliği ve Tarihi Kentler Birliği’nin kardeş kuruluşu ÇEKÜL Vakfı’na şükranlarımızı sunar; projemizle ilgili kurum, kuruluş, yetkin kişilerin destek ve katkılarını esirgemeyeceklerine olan inancımı belirterek saygılarımı sunuyorum.”