Uzun Mehmet Anma Günü için Uzun Mehmet Anıtı’nda tören düzenlendi…
21 Haziran Zonguldak’ın Kurtuluşu ve Uzun Mehmet’i Anma Günü nedeniyle Uzun Mehmet Anıtı’nda tören düzenlendi.
Törende konuşan GMİS Genel Başkan Vekili İsa Mutlu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın TTK’nın da dahil olduğu KİTlerle ilgili çalışmasına değinerek, “KİT Reformu adı altında hayata geçirilmeye çalışılan girişimlerden derhal vazgeçilmelidir. Genel Maden İşçileri Sendikası, maden işçileri ve Zonguldak-Bartın-Karabük bölge halkının, ülkemizin en stratejik kurumlarından biri olan TTK’nın özelleştirilmesine veya kapatılmasına yol açabilecek her türlü yanlış politikaya karşı mücadeleye hazır olduğu bilinmelidir.” dedi.
21 Haziran Zonguldak’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 103’üncü yıl dönümü nedeniyle ilk tören Zonguldak Valiliği önünde düzenlendi. Ardından taşkömürünü bulan Uzun Mehmet Anma Günü için Uzun Mehmet Anıtı’nda tören düzenlendi. Törene Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Vekili İsa Mutlu, Genel Sekreter Yener Arslanbuğa, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, Amelebirliği Başkanı Veli Köktürk, Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, siyasi partilerin temsilcileri, daire müdürleri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, TTK, GMİS, MMO ve Amelebirliği çelenkleri Uzun Mehmet Anıtı’na konuldu.
Törende konuşan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Vekili İsa Mutlu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın KİT’ler hakkında yapmak istediği çalışma hakkında konuştu. Her türlü özelleştirme girişimine karşı duracaklarını ifade eden Mutlu, şöyle dedi;
“Bölgemizde taşkömürünün bulunuşunun 195’inci yılında Uzun Mehmet’i, 4 Haziran’da iş kazasında kaybettiğimiz maden şehidimiz Tevfik Soy ve tüm maden şehitlerimizi; Zonguldakımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 103’üncü yıldönümünde, Cumhuriyetimizin 100’ncü yılında başta büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bağımsızlık mücadelemizde şehit düşenleri sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum. Mekanları cennet olsun.
Uzun Mehmet’in bölgemizde 1829 yılında taşkömürünü bulmasının ardından Zonguldak havzamızda üretim 1848 yılında başladı. Uluslararası şirketlerin gözü Zonguldak Maden Havzasındaydı. İngilizler, Fransızlar, Almanlar ve diğerleri geldi, bölge insanımız madenciliği öğrendi. Kurtuluş Savaşımızla birlikte Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları bölgemize sahip çıktılar. 1920’den itibaren yasal düzenlemeler yaparak yerli-yabancı tüm şirketleri denetim altına aldılar ve ülkemizin sanayileşmesine öncelik verdiler. Taşkömürü ve bölgemizde kurulan Kardemir, ÇATES, Erdemir gibi sanayi tesisleriyle Zonguldak, ülkemizin sanayisinin gelişmesinde ve kalkınmasında büyük rol oynadı.