Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucu Eşsiz Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 76. Yıldönümünde törenlerle anıldı.
Kdz. Ereğli’deki törenler Kaymakam İbrahim Çay, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan,Belediye Başkan vekili Reşat Latif’in Atatürk Anıtı’na çelenk koyması ile başladı ve ardından iki dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Abdi İpekçi Sanat Galerisi’ndeki fotoğraf sergisi açıldı.
Atatürk Anıtı’ndaki törende, Kaymakamlık, Garnizon ve Belediye Başkanlığının dışında çelenk konulmasına izin verilmedi. Resmi törenin ardından Atatürkçü Düşünce Derneği başta olmak üzere bazı dernek ve siyasi partiler çelenklerini koydu.
ERDEMİR KÜLTÜR SİTESİ TÖRENİ
Protokol başta olmak üzere töreni izlemeye gelenlerin yerlerine almasının ardından saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Daha sonra günün anlam ve önemini Uzun Mehmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Vekili İbrahim Aydın okudu.
Aydın konuşmasında şunları söyledi:
“Birlik ve beraberlik duygusuyla kenetlenmiş uygar bir toplum oluşturmaktı. Atatürk toplumun her kesimini kucaklayan bir halk adamıydı. Köylümüze, askere, polisimize, öğretmenlerimize, sanatçılara, sporculara, Türk Kadınına, çocuk ve gençlere, O’nun benim için en büyük makam ve ödül Türk milletinin bir ferdi olarak yaşamaktı’ sözü de bunu kanıtlar. O eğitim, bilim, fen, sanat, spor ve kültüre çok önem vermiştir. ‘En büyük emelim Milli İrfanı yükseltmektir’ sözünü söyleyen Atatürk, çağdaş eğitim yöntemleriyle yetiştirilerek yeni bir neslin ihtiyaç olduğunu görmüş ve modern eğitim politikasını esaslarını bilmeyi eğitim alanında büyük yenilikler yapmıştır. O hep milletine güvendi ve ona inandı. Tarihte büyük devletler kuran ve yüksek medeniyet seviyesine sahip olmuş Türk Milletinin büyüklüğüne inanmış ve Türklüğü ile hep gurur duymuştur. Kurtuluş Savaşının ardından sonra söylediği ‘En büyük davamız, en medeni ve müreffeh bir millet olarak varlığımızı yükseltmektir’ sözünü kanıtlamaktadır. Savaştaki kahramanlıkları orduyu mükemmel yönetmesiyle birlikte devlet kurup yönetmekteki ustalığı ileri görüşlülüğü ve barışseverliği ile de tarihte eşine az rastlanan yöneticilerdendir.
O barışsever ve tüm dünya uluslarının mutluluğu isteyen bir liderdi. O’nun görüşüne göre barışın bozulmasından bütün dünya ülkeleri ıstırap duymalıdır. Atatürk çocuklara, gençlere ve kadınlara çok değer veren bir liderdi. Çocukları hep sevmiş onların iyi şartlarda yetişmeleri için uğraşmıştır. Gençlere de hep güvenmiş onların ülkenin aydınlık geleceği olarak görmüştür. Bursa’da kendisini karşılayan çocuklara ve gençlere söylediği ‘Küçük hanımlar küçük beyler, hepiniz geleceğin birer yıldızı, gülü, mutluluk parıltısısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak olan sizlersiniz. Kendinizin ne kadar önemli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sevgili öğrenciler bu sözü hiç unutmayınız ve lütfen ona göre davranınız.’
Atatürk ilkeleri ve Atatürkçülük Türk Milletinin ihtiyaçlarından doğan ve gerçekçi, milli, yenileşmeye açık, çağdaş bir sistem kurmayı amaçlıyor. Atatürk demek, özgürlük demektir. Aydınlık demektir. Vatanseverlik demektir. Atatürk demek çağdaşlık demektir. O 76 yıl önce bugün kurulmasına liderlik ettiği bizim de yükseltmek zorunda olduğumuz pırıl pırıl cumhuriyeti ve ilkelerini bırakarak sonsuzluğa göç etti. Yolundan ayrılmayacağımızı vurgulayarak, O’nun yüce anısı önünde saygı ile eğiliyorum.”
Aydın’ın konuşmasının ardından Orotoryo “Mavi Aydınlık” gösterimini sundu. Koro Atatürk’ün sevdiği şarkıları seslendirdi ve 10 Kasım ile ilgili şiir ve kompozisyonlar okunup, ödül törenleri yapıldı.