Zonguldak’ta kayyum atanan 11 şirketle bağlantılı 5 eğitim kurumuyla ilgili vergi müfettişlerince düzenlenen bilirkişi raporlarında, 2 milyon 770 bin liranın üzerindeki bir gelirin, terörün finansmanında kullanılmak amacıyla gizlendiği ve FETÖ/PDY’ye aktarıldığı yönünde kuvvetli şüpheler bulunduğu yer aldı.
Merkez, Ereğli ve Çaycuma’daki 5 eğitim kurumunu işleten şirketin ortak ve yöneticilerinin, kayyum atanan diğer 6 şirkette ortak ve yönetici oldukları belirlendi Özel eğitim kurumlarına ait şirketlerin tamamında gizlenen kayıt dışı gelirlerin varlığı ve bu edinimlerin şirket tüzel kişiliği ve şirket sahiplerinin mal varlıklarına artış olarak görülmediğinden dolayı terörizmin finansmanında kullanılmasının da muhtemel olduğu değerlendirildi.
Zonguldak merkez ile Ereğli ve Çaycuma ilçelerinde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında kayyum atanan eğitim kurumlarının, 2 milyon 770 bin lirayı aşan miktarda kayıt dışı işlem yaptığı, bunu terörün finansmanında kullanılmak amacıyla FETÖ/PDY’ye aktarıldığı yönünde kuvvetli şüpheler bulunduğu tespit edildi. Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında Sulh Ceza Hakimliğince kayyum atanan eğitim kurumlarının yanı sıra aralarında iki otomotiv firması bayisinin de yer aldığı 11 şirketle ilgili vergi müfettişlerince bilirkişi raporu düzenlendi. İncelemelerde 2009-2010 ve 2014-2015 eğitim-öğretim dönemlerinde kent merkezinde faaliyet gösteren Fatih Koleji, Anafen ve FEM dershanesi, Çaycuma FEM-Anafen Dershanesi, Ereğli’deki FEM-Anafen Dershanesi ve Fatih Kolejinin bağlı olduğu 5 şirketin, 2 milyon 770 bin liranın üzerindeki bir tutarı kayıt ve beyan dışı bıraktığı belirlendi. Bazı öğrenciler üzerinden belirlenen miktarın eğitim kurumlarındaki tüm öğrencileri kapsaması durumunda ise ortaya çıkacak hasılat farkının ve gizlenen gelirin çok daha yüksek çıkmasının muhtemel olduğu değerlendirildi. Merkez, Ereğli ve Çaycuma’daki 5 eğitim kurumunu işleten şirketin ortak ve yöneticilerinin, kayyum atanan diğer 6 şirkette ortak ve yönetici oldukları da tespit edildi.
“Aldıkları maaş karşılığı abone zorlaması”
Soruşturma kapsamında görüşülen öğrenci velileri ve bazı okul çalışanlarının, Zaman gazetesi ve Sızıntı dergisi abonesi olmaya zorlandıkları, kurban bağışı adı altında para istendiği, okul arsası ve inşaatına yardım için para talep edildiği ve her sınıftan bir kurban parası toplandığını aktardıkları öğrenildi. İfadesine başvurulan bazı personelin, aldıkları maaş karşılığında bağış veya yardım talep edildiği, Zaman gazetesi ve Sızıntı dergisine abone edildiklerini, dergi ve gazeteye kendileri haricinde dışarıdan altışar kişi bulup abone yaptırılmasının istenildiğini, bunun zorunluluk sayıldığını, abone yaptırmayanların verimsiz kabul edildiğini söyledikleri belirtildi. Her hafta iki gün okulda esnaf ve muhtelif kişilerin toplanarak bağış ve yardım parası adı altında para toplandığı, bunun miktarının ise tespit edilmesinin mümkün olmadığı bildirildi.
“Terörün finansmanı şüphesi”
Müfettişlerin çalışmaları kapsamında, şirketlerin ortaklarının özel eğitim kurumlarına ait şirketlerin değişik tarihlerde ortağı, yöneticisi veya üyesi olmalarından dolayı bu şirketler üzerinden terörün finansmanında kullanılacak olan gelirleri gizledikleri veya bu şirketler aracılığıyla FETÖ/PDY’ye para aktardıkları yönünde kuvvetli şüpheler bulunduğu tespit edildi. Özel eğitim kurumlarına ait şirketlerin tamamında gizlenen kayıt dışı gelirlerin varlığı ve bu edinimlerin şirket tüzel kişiliği ve şirket sahiplerinin mal varlıklarına artış olarak görülmediğinden dolayı terörizmin finansmanında kullanılmasının da muhtemel olduğu değerlendirildi.
Zonguldak’ta FETÖ/PDY’ye yönelik soruşturma kapsamında Emniyet Müdürlüğü ekipleri, geçen yıl farklı tarihlerde kent merkezi ile Ereğli ve Çaycuma ilçelerinde belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon gerçekleştirmiş, bazı eğitim kurumları ve şirketlerdeki aramalarda doküman ve bilgisayarlara el konulmuştu. Kent merkezi, Ereğli ve Çaycuma ilçelerinde 9 Nisan’da FETÖ/PDY’ye yönelik soruşturma kapsamında örgüte finansal destek sağladığı iddiasıyla 11 şirkete kayyum atanmıştı.
Anadolu Ajansı