enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak
Hafif Yağmurlu
12°C
Zonguldak
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
13°C
Pazartesi Yağmurlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
13°C

ÖNLEMİNİ AL UZUN YAŞA

ÖNLEMİNİ AL UZUN YAŞA
22/12/2013 16:44
A+
A-

onlemini-al-uzun-yasa

Yürüyen bir insanda herhangi bir sağlık problemi yok iken soğuk bir havanın göğüs ve yüze geldiğinde göğüs ağrısı yapabileceğini ve bunun da kalp hastalığının ilk belirtisi olabileceğini belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof.Dr.Bingür Sönmez, vatandaşları ani hava değişikliklerine karşı uyardı.

 

Sarıkamış Deniz Şehitlerini anma günü nedeniyle Kdz.Ereğli’ye gelen Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Önder Gazetesi muhabirine kalp sağlığına ilişkin özel açıklamalarda bulundu. Havaların ani soğuması ve ısınmasının vücut dengesi açısından sıkıntılara neden olabileceğini anımsatan Sönmez, kalp hastalarının yaz ayında kullandığı ilaçlarla kışın kullandığı ilaçlar arasında ciddi farklar bulunduğunu açıkladı.

 

YENİDEN AYARLATMALILAR
Prof. Dr. Sönmez, hastalarının, yazın terleme yoluyla çok su kaybettikleri için azalttıkları idrar sökücü ilaçlarını kış aylarında arttırması gerektiğini belirterek, “Kalp hastaları mutlaka mevsim değişikliklerinde kardiyologlarına giderek, özellikle ritim, tansiyon ve idrar sökücü ilaçlarını yeniden ayarlatmaları gerekiyor. İlaç kullanan tüm kalp hastaları buna dikkat etmeli” ifadesini kullandı.

 

SOĞUKLARA DİKKAT
Soğuk havalarda göğüs bölgesinden alınan soğuğun kalp hastalıklarının ağrı aşamasını hızlandırabileceğini bu noktada vatandaşların mutlaka kendilerini korumaları gerektiğini belirten Sönmez şunları söyledi: “Sokağa çıktığında yürüyen bir insanda hiç problem yokken soğuk bir havada göğsüne ve yüzüne soğuk hava geldiğinde göğüs ağrısı yaşayabilir. Bu kalp hastalığın ilk belirtisi olabilir. Kışın kalp hastalarının mutlaka kalın giyinmesi, ağızlarını atkıyla kapaması, soğuk havayı içlerine almamaya çalışmaları gerekiyor yoksa o soğuk bir enfarktüsün tetikçisi olabilir. Mutlaka yanlarında dil altı hapları bulundurmalılar. Sokaktaki süreyi en aza indirmeliler.”

 

YAŞLILARA UYARI

Prof. Dr. Sönmez, özellikle yaşlıların gece yatarken soğuğa karşı ciddi şekilde korunması gerektiğine vurgu yaptı. Gece soğukta hipotermiye girip yaşamını yitiren yaşlı insanların olduğunu ifade eden Sönmez, “Bu insanların bacak damarlarında problemler olduğu için ayakları üşür. Ayaklarına sıcak tuğla veya sıcak su kesesi gibi aletler koydukları zaman his bozukluğu olduğundan ciddi yanıklar oluşabilir. O nedenle yaşlılara,  bacak damarlarında bozukluk olanlara kesinlikle bu tür tedbirler almamalarını, eğer üşüyorlarsa yün çorap giymelerini öneriyoruz. Olabilecek basit bir yanık çok ciddi iyileşmeyen yaralara yol açabiliyor” diye konuştu.

 

12 KAT FAZLA ÖLÜYORUZ
Türkiye’nin dünyada kalp hastalıklarına bağlı ölümlerde birinci olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Sönmez, ” Dünya Sağlık Teşkilatının yaptırdığı bir araştırmaya göre 100 bin insanda erkeklerde 600’ü kalp hastalıklardan ölüyor. Kore’de 100 bin erkekten 50’si kalp hastalıklarından hayatını kaybediyor. Bir Koreli’ye göre kronik kalp hastalıklarından 12 kat dahaf fazla ölüyoruz” ifadesini kullandı.

 

“STRES, SİGARA VE KİLO
SÜRECİ HIZLANDIRIYOR”

Sönmez, yaşanan stres, kötü beslenme, kilo ve sigara gibi etkenlerin kalp hastalığı hızını arttırdığını belirterek, şunları kaydetti: “Bazı insanlar 40 yaşında, bazıları 75 yaşında kalp hastası oluyor. 40 yaşından sonra yıpranma katsayısı ve hasta olma oranı çok yüksek.
Bu yaştan sonra hastalığın ilerleme hızı çok fazla oluyor. 75 yaşında bir insanı ameliyat ettiğiniz zaman ona çok fazla şey tembih etmiyoruz. ‘Bugüne  kadar nasıl yaşadıysanız öyle devam edin’ diyorum ama 40-50 yaşındaki birini ameliyat ettiğim zaman ameliyat sonrasında ona diyetine, sigaraya, kilosuna, tansiyonuna, şekerine ve günlük aktif hayatına çok dikkat etmesi gerektiğini söylüyorum. Kalp için yıpranma katsayısı ve bunu etkileyecek unsunlar çok önemlidir”

REKLAM ALANI
Yorumlar

2 × four =

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.