Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Uzunmehmet’in kömürü buluşunun 191. Yıl dönümünde Uzunmehmet Anıtı’nda “8 Kasım Uzun Mehmet’i Anma ve Kömür Günü” dolayısıyla tören düzenlendi.
Törene Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, siyasi parti ilçe başkanları ve davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından törende ilk konuşmayı yapan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, kurumda bugünlerde yaşanan ekonomik sıkıntının aşılması için üretimin ve doğal kaynakların kullanılması gerektiğini söyledi. Mutlu konuşmasında “1829 yılında Uzun Mehmet’in kömürü bulmasıyla dikkatleri üzerine çeken bölgede, 1848 yılında resmi üretimin başladığı, demir çelik fabrikaları ve enerji santrallerinin kurulmasıyla da Zonguldak’ın emeğin başkenti ismini aldı. TTK’nın kuruluş kapasitesi yılda 5 milyon ton satılabilir taşkömürü üretmektir. En kısa zamanda bu hedefe ulaşmanın planlamasını yapmak, işçi açıklarımızı gidermek zorundayız. Bugün yaşadığımız ekonomik krizi en kısa zamanda aşmanın yolunun, üretmekten ve kendi doğal kaynaklarımızı değerlendirmekten geçtiğini artık herkes görüyor. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında ülkemizin sanayisinin ve ekonomisinin gelişimi için uygulanan yerli ve milli üretim politikalarının sıkça konuşulduğu günümüzde Zonguldak’a ve TTK’ya da yatırımların yapılması ve işçi açıklarının biran önce giderilmesi gerekiyor. Türk-İş öncülüğünde, kölelik düzeni anlamına gelen bu düzenlemeye karşı mücadelemizi sürdürüyor, ülkemizin çalışma hayatının geleceğine sahip çıkıyoruz. Torba yasada yer alan ve emeğe kölelik dayatan düzenlemelerin yer aldığı maddelerin geri çekilmesini istiyoruz. Sanayimizin geliştiği yıllarda emeğe ve alın terini akıtan emekçiye verilen değerin karşılığı olan hakların, bugün ellerinden alınmaya çalışılması kabul edilemez” dedi.
Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık konuşmasında “1848 yılından bu yana yani tam 172 yıldır tarih yeniden yazılıyor. Bu bölgenin insanına tarımdan madene ve sanayiye yönelten bu hikâye Uzunmehmet ’ten 191 yıl önce bugün kömürü bulmasıyla yaşanamaya başlandı. Bugün Ereğli’mizin simge ismi kahramanımız Uzunmehmet’in saygıyla anmak, şehrimizin ülkemizin kaderini değiştiren Karaelmasın serüvenini hatırlamak için bir aradayız”
Tören de son konuşmayı yapan Ereğli kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, yeni teknoloji sistemine geçilmeden eski usullerle kömür çıkararak dünya ile rekabet edilemeyeceğini söyledi. Kaymakam Çorumluoğlu konuşmasında “Milli Ekonomi her zaman için önemlidir. Kendi kendine yetme her zaman için önemlidir. Buradaki işçi kardeşlerimiz kömürün çıkarılması için emek sarf ediyorlar. Hayatlarını ortaya koyuyorlar. Hasbel kader Manisa Şehzadeler kaymakamı iken Soma’da vefat eden 301 işçimizin çıkarılmaları esnasında orada görevlendirilmiştik. O arkadaşlarımızın ne kadar zor şartlarda sıkıntılı bir şekilde çalıştıklarını bizde biliyoruz. Bunların şartlarının iyileştirilmesinde büyük fayda vardır. Emeğin hakkını her yerde vermemiz gerekiyor. Ama emeğin hakkının yanın da verimliliği de gözden ırak tutmamamız gerekiyor. Burada hala bizler eski usullerle kömür çıkarıyorsak dünya ile rekabet edemezsiniz. Burada yeni teknolojiyi getireceğiz. Yeni teknoloji için bilim adamlarımız çalışacak” dedi.
ÖDÜLLERİ VERİLDİ
Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Belediye Başkanı Halil Posbıyık yaptıkları konuşmada taş kömürünün önemine vurgu yaptı. İlçe genelinde okullar arası düzenlenen sıra şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.