13 Eylül 2021 tarihinde Kdz. Ereğli Kaymakamlığı görevine başlayan Mehmet Yapıcı, Kdz Ereğli’de ki ilk röportajını gazetemize verdi.
13 Eylül 2021 tarihinde Kdz. Ereğli Kaymakamlığı görevine başlayan Mehmet Yapıcı, Kdz Ereğli’de ki ilk röportajını gazetemize verdi.
Kdz Ereğli ve gündeme dair birçok konuda çarpıcı açıklamalar yapan 34 yıllık idarecilik tecrübesi bulunan Kaymakam Yapıcı, Erdemir’den Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’a kadar göreve geldiği kısa sürede konulara olan hâkimiyeti ile dikkat çekti.
Gazetemiz Haber Müdürü Sadiye Demirci’ye özel açıklamalar yapan Kaymakam Yapıcı, Gazetemiz Spor Müdürü Enis Dağcı’yı da makamında misafir etti.
Ereğli için “Karadenizimizin yıldız ilçelerinden birisi. Ancak söylendiği kadar gelişmişlik görmedim. Sanırım eski havası yok” dedi.
Göreve geldiği kısa süredeki gözlemleri için “Bizler Kaymakamlar olarak bir ay boyunca geleni gideni dinleriz, denetleriz. Ben bu safhadayım. Ereğli için beyin fırtınası yapıyorum” diyen Yapıcı “Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık için seçilmiş bir mesai arkadaşımızdır. Ereğli bize Allah’ın emanetidir. Uyumlu çalışmak istiyoruz, dedi.
Ereğli Demir Çelik Fabrikaları için ise “işçi alımına biz karışmayız. Özel sektördür. Ama öncelikle Ereğli’de ki kardeşlerimiz işe alınsın isterim” diyerek sözlerine şöyle devam etti; “Kaymakam olarak bize düşen çevre kirliliğini takip etmek, denetlemek ve bir durum anında müdahale etmektir.”
Pandemi süreci boyunca kapanan okulların yüz yüze eğitime başlaması ile ilgili olarak “kesinlikle internet eğitimine karşıyım. Okullar mutlaka açık olmalı. Yüz yüze eğitimden asla vazgeçmemeliyiz. Yüz yüze eğitim elzemdir” diyen Kdz. Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı’nın Kdz. Ereğli’de ilk kez gazetemize verdiği röportajın detaylarını, Haber Müdürümüz Sadiye Demirci’nin kaleminden röportajın tamamını soru cevap şeklinde aşağıdan okuyabilirsiniz.
S. Demirci: Sizi Biraz Tanıyabilir Miyiz? Bizlere Kendinizden Söz Eder Misiniz?
M. Yapıcı: “Konyalıyım. Meslekte 34. yılımdayım. Türkiye’nin birçok yerinde görev yaptım (Isparta, Afyon, Kastamonu, Kahramanmaraş, Sivas, Osmaniye, Muğla, Yalova, Sakarya, Bursa, Ordu, Trabzon). İki defa yurt dışına çıktım. Birinde bilgi ve görgü artırmak, birinde ise İngiltere’de Sosyal Politika ve İdare dalında mastır yaptım.”
S. Demirci: Ereğli’ye Geldiğinizde, İlk İzleniminiz Olarak Ereğli’yi Nasıl Buldunuz?
M. Yapıcı: “Karadeniz Bölgesi’ni zaten biliyordum. Coğrafya olarak inanılmaz derecede güzel, belki de dünyanın en güzel yerlerinden biri. Gelişmişlik olarak elbette Karadeniz’in yıldız ilçelerinden ve nüfus olarak da en büyük ilçelerinden biri. Aynı zamanda sanayi potansiyeli olarak da en büyük ilçelerinden biri. İlk gelişteki fikrimi soruyorsanız ne söylendiği kadar çok gelişmişlik gördük, ne de normal bir Anadolu ilçesi gördük. Her zaman görev yaptığımız Anadolu ilçelerinden daha büyük bir ilçe ama anlatıldığı kadar da gelişmişlik düzeyinde değil. Sanıyorum eski havası yok.”
S. Demirci: Ereğli’de İlk Fark Ettiğiniz, En Önemli Eksiklik Neydi?
M. Yapıcı: “Biz geleni, gideni bir ay dinleriz, gözlemleriz, denetleriz. Öğrenmeye çalışırız. Ben hâlâ bu safhadayım. Ereğli’nin şu eksiği var demek bizden önce görev yapan arkadaşlarımıza saygısızlık olur. Beynimizi bir hard disk olarak düşünürsek, Ereğli’yi parçalara böldüm. Her birini bir dosya haline getirdim, hard diske kaydettim. Şimdi o dosyalar açık. Ereğli ile ilgili sürekli beynimde o dosyalar ile oynuyorum. Kafamda beliren bir çok şey var. Ama Ereğli için şunu yapacağım, bunu yapacağım demek için çok erken. Şu an değerlendirip, beyin fırtınası yapıyorum. Ayrıca Şûralar, toplantılar yapmam lazım onları da yapacağım. Yaptıktan sonra Ereğli’nin şu eksiği var. Şunu yapacağız denebilir. Çağdaş bir insan, çağdaş bir idareci ilçesi için önce bir hedef koyar. 5 tane önemli sorun belirler. Kendine hedef olarak önce bu sorunları çözmeyi amaçlar. Ben de en kısa sürede, öncelikli olarak yapacağımız 5 tane hedef nedir bunu tespit ederim. Onun dışında Ereğli’nin her ne kadar çözülmesi gereken sorunu varsa, belki de yoktur. Eğer var ise bunları tek tek çözmeye çalışırız. Şu aşamada kafamda beliren pek çok şey var. Ama öncelikli olarak şunu yapacağız, bunu yapacağız demek yanlış olur. Bu öncelik sırasını zaman belirleyecek. Şuan o safhada değilim ama kısa sürede o safhaya da geleceğim.”
S. Demirci: Daha Önce Burada Görev Yapan Kaymakamlardan, Valilerden Ereğli Hakkında Bilgi Almış Mıydınız?
M. Yapıcı: “Sayın Valimizden uzun uzun bilgi aldık. Sayın kaymakamımızla da tabi ki konuştuk. Ama sorunlarla ilgili konuşmadık. Genel bir konuşma yaptık. Onun dışında bütün Daire Amirlerinden, gelen bütün Sanayicilerden, Ticaret Erbabından, STK’lardan, Basın Mensuplarından, Siyasetçilerden, Partilerimizden, İktidar ve Muhalefet Partilerinden tek tek hepsinden bilgi aldım. Kafamda oldukça fazla bilgi var. Bunların kendime göre harmanlamasıyla şuan meşgulüm. Umarım ortaya, çalışacağımız güzel şeyler çıkarabilirim.”
S. Demirci: Ereğli İçin Öncelikli Olarak Ne Gibi Planlarınız Var? Bu Sıra Hakkında Biraz Bilgi Verebilir Misiniz?
M. Yapıcı: “Benim yapacağım demek doğru olmaz ama gelen arkadaşların, bize gelen kurum amirlerinin ki ben çoğu ile aynı görüşte değilim tabi. Kurum Amirlerinin Siyasetçilerin, Basın Mensuplarının, İktidar ve Muhalefet partilerinin söylediği birkaç önemli şey var. Şimdi onlarla özellikle ilgileniyorum. Birincisi Üniversite Kampüs Alanı, ikincisi Hükumet Konağı’nın ve Emniyet Müdürlüğü’nün yapılması. Şuan bu sorunlarla ilgileniyorum. Bunlar Ereğli için şu anda kamuoyunun beklentisi olan konular. Bunları sanıyorum kısa sürede halledeceğiz. Zaten hâl yoluna girmiş, bizden önceki arkadaşlar üzerinde çalışmış. Biz sona erdirmeye çalışıyoruz.”
S. Demirci: Ereğli İle İlgili Yapılan Çalışmalarda Belediye Başkanı Halil Posbıyık İle Birlikte Çalışmalarınız Olacak Mı?
M. Yapıcı: “Kdz. Ereğli Belediye Başkanı ile biz mesai arkadaşıyız. Halil POSBIYIK, Ereğlili vatandaşlarımızın seçimleriyle gelen bir Belediye Başkanımızdır. Beraber Ereğli’ye faydalı olmaya çalışacağız. Umarım beraber çok iyi şeyler yapabiliriz. Her şeyden önce Kdz. Ereğli bize Allah’ın emanetidir. Belediye Başkanı da buraya seçimle iş başına gelen bir Belediye Başkanıdır. Biz ondan faydalanmaya çalışacağız. Onunla beraber bir uyum içerisinde çalışmaya çalışacağız.”
S. Demirci: Erdemir İşçi Alımı İle İlgili Olaylar Neticesinde Ereğli İle Erdemir Arasındaki İlişkiyi Nasıl Buluyorsunuz?
M. Yapıcı: “Gördüğüm kadarıyla önce TTK sonra da ERDEMİR Ereğli’nin, bizim ilçemizin her şeyi olmuş. İliklerine kadar işlemiş. Bir bütün haline gelmiş. Komşu ilçelerin gelişmişlik durumuna baktığımız zaman, bu iki müessesenin Ereğli’ye kattığı faydayı da görmek mümkün. Ereğli’nin işçi alımına biz karışmıyoruz. Orası özel sektöre ait. Oranın profesyonel idarecileri var. Bizim karışmamız mümkün değil. Ama herkes gibi bende öncelikle orada istihdam olarak, Ereğlililerin orada çalışmasını isterim. Ama Ereğlili kardeşlerimizi uyarmak istediğim bir konu da var. Şimdi eğer başlangıçtan beri sadece Ereğlililer çalışmış olsaydı, belki de şu anda burada çoğunuz olamayacaktınız. Burada Çankırılılar, Konyalılar Trabzonlular, Rizeliler, Ardahanlılar, Karslılar, Gümüşhaneliler, Ordulular var. Türkiye’nin dört bir yanından buraya gelmiş, halkımızın oluşturduğu bir Ereğli var şu anda. Eğer sadece Ereğli’den istihdam sağlanacaksa o zaman Ereğli’nin nüfus gelişmesi durur. Çağımızda gelişmenin bir numaralı lokomotifi, nüfustur. Nüfus yoksa gelişme yok demektir. Bende herkes gibi Ereğlili gençlerimizi işe alınmasını isterim. Ama bir hususu da belirtmek isterim. O zaman nüfus gelişmesi de istediğimiz kadar olmaz. Oraya işçi alımına prensip olarak karışmıyoruz. Çünkü orası özel sektör. Profesyonel bir ekip tarafından idare ediliyor. Karışmıyoruz ama onların büyüğü olarak onlara tavsiyelerimiz olur. Zaman zaman o tavsiyelerimizi de onlara yapıyoruz, yaparız da.”
S.Demirci: Fabrika’nın Havayı Kirlettiği Ve Çevre Kirliği Oluşturduğu Konusunda Neler Düşünüyorsunuz?
M.Yapıcı: “Şimdi bu müessese Ereğli’ye mâl olmuş bir müessesedir. Tabi ki her büyük sanayi yatırımının bir maliyeti vardır. 1965’de üretime başlamış Ereğli, sizler burada 30-40 yıldır yaşayan Ereğlililer bu maliyeti biliyor, söylemenin bir anlamı yok. Ama Kaymakam olarak bana düşen takip etmek, denetlemek, gözlemlemek. Eğer bir problem görürsek müdahale ederiz Devlet olarak. Tekrar ediyorum Kaymakam olarak denetlemek, gözlemlemek, çevrenin kirlenmesini önlemek benim görevimdir. Bunu yapıyoruz. Ama her gelişmişliğin, her kalkınmanın, her sanayileşmenin bir maliyeti vardır. Bize de bir maliyeti var, bunun farkındayım. Sizlerde farkındasınız, herkes farkında. Ama belli sınırların dışında bir kirlilik görürsek buna müdahale ederiz. İnşallah temin ederiz ki olmaz.”
S. Demirci: Ereğli’de Karantinaya Alınan Sınıflar Var. Yüz Yüze Eğitim İle Alakalı Neler Düşünüyorsunuz?
M. Yapıcı: “İnternet üzerinden eğitime tamamen karşıyım. Kesinlikle yüz yüze eğitim yapılmalı. Bu konuda ısrarcı olmalıyız. Okullarımız, sınıflarımız açık bulunmalı. İnternet üzerinden eğitimin, Türkiye eğitim sistemine bir faydası olacağını şimdilik inanmıyorum. Bize zararlar getireceğine inanıyorum. Yüz yüze eğitim elzemdir. Türk Milli Eğitim Sistemi açısından çok önemlidir. Lazımdır. Ama okul müdürlerimiz, sınıf öğretmenlerimiz, veliler, idarecilerimiz pandemi açısından çok dikkatli olmalı. Alınması gereken bütün tedbirleri almalı. Yüz yüze eğitimden asla vazgeçmemeliyiz diye düşünüyorum. Şuan stabil bir durumdayız. Kötü durumda değiliz. Çok kapalı sınıfımız, çok pozitif vakamız yok. Okullarımızda, düşündüğümüzden daha iyi durumdayız. Yüz yüze eğitimi engelleyici bir husus şu anda göremiyorum. Elbet zaman zaman vakalar çıkıyor. Ama biz bu vakaları için gerekli tedbirleri alıyoruz.”
S. Demirci: Eklemek İstedikleriniz, Söylemek İstedikleriniz Var Mı?
M. Yapıcı: “Söyleyecek çok sözüm var. A’dan Z’ye Ereğli’nin bütün problemlerini masaya yatırabiliriz. Bunun için zamana ihtiyacımız var. Acele etmiyoruz. Aklımızla hareket ediyoruz, duygularımızla değil. Düşünmek, analiz etmek, çalışmak gerekir. Çalışmadan fikir üretmek olmaz. Çalışmadan üretilen fikirler yanlış fikirler olur. Öncelikle çalışacağız. Analiz edeceğiz. Ondan sonra açıklayacağız.”