Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu ilçede vaka sayılarının her geçen gün arttığını belirterek “Bu ilçede en çok gördüğümüz gün 370 vaka gördük. Gidişat da ona doğru, ne yazık ki durduramıyoruz. Daha ne yapmamız gerektiği konusunda da açıkçası benim bildiğim bir şey de kalmadı” dedi.
Kdz. Ereğli’deki salgına yönelik virüs ile ilgili son durumu paylaşarak, rakamları veren Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, ilçenin günden güne kötüye gittiğini söyledi.
Kdz. Ereğli’de günlük vaka 80 ila 100 arasında
Günlük vaka sayısının 80-100 arasında değiştiğini vurgulayan Kaymakam Çorumluoğlu, “Bu ay itibarıyla kötüye gidiyoruz arkadaşlar. Kdz. Ereğli’de 80 ila 100 arasında günlük vaka geliyor. Dün 84 geldi, Cumartesi günü 103 tane vaka geldi. Bu ne demek, eski günlere geri döndük. Bu ilçede en çok gördüğümüz gün 370 vaka gördük.
Gidişat kötü, yazık ki vakaları durduramıyoruz
Gidişat da ona doğru, ne yazık ki durduramıyoruz. Daha ne yapmamız gerektiği konusunda da açıkçası benim bildiğim bir şey de kalmadı. Çünkü ilk başlarda biz vatandaşı bilgilendirmek için çok uğraştık. Ama şuanda bütün vatandaş bunu öğrendi. Maskenin takılması gerektiğini, toplu bir araya gelinmemesi gerektiğini, dikkat edilmesi gerektiğini herkes öğrendi.
Kdz. Ereğli’de virüsten vefat sayısı 200’ü geçti
Ama üzülerek görüyoruz ki, eskiden 370 vakanın geldiği günlerde günlük 3 yada 4 vefat haberi geliyordu. Şuana kadar Zonguldak genelinde 800’ü, Kdz. Ereğli’de de 200’ü geçti vefat sayısı. Baktığınız zaman bu vefat edenler sizin komşunuz, sizin tanıdığınız insanlar.
Kdz. Ereğli’de tüm yoğun bakım odaları doldu
Kdz. Ereğli‘de ben bu işi en iyi yapmak için elimden gelen bütün gayreti gösteriyorum. Basına da düştük, zaman zaman bakanlığımızdan da tenkit geldi, niye açıklama yapıyorsun diye. Ama ben bu işin bu noktaya geleceğini 3 ay, 4 ay önceden söyledim. Şuana kadar benim söyleyip de çıkmadığı bir husus kaldı, o da ilçe bazlı karantina. Ben bunu daha önce söyledim ama şuana kadar bakanlık herhangi bir karar almadı. Herkesteki vaka sayılarına bakacaklar ve Ereğli 104 vaka çıktı siz kapalısınız diyecekler.
Diyecekler ki, “Ereğli’ye gitmeyin Ereğli kötü.”
Komşu ilçe Alaplı, diyecekler, “Ereğli’ye gitmeyin Ereğli kötü.” Bir tek bu aşama kaldı. İnşallah bu aşamaya düşülmez. Hastanelerde doluluk oranı yavaş yavaş arttı. Sıkıntılı olduğumuz dönemde 34 yoğun bakımımızın 34’ü de doldu. 34 yoğun bakım doluyken, bana gelip de derseniz; Kaymakam bey senin ağabeyine Kovid bulaşmış. 35’inci solunum cihazı yok.
Bozhane’de oturup kimse bana akıl vermesin!
35’inci kişi olursanız Muhtarlar Derneği Başkanı gelip de bana derse ki; “Kaymakam Bey bizim çok sevdiğimiz arkadaşımız Kovid olmuş yoğun bakıma yatıralım.” Ona cihaz yok. Biz bu günleri gördük, öyle televizyonda oturup da, Bozhane’de oturup da şunu şöyle yapsaydık diye kimse bana akıl vermesin. 34 yoğun bakımın tamamı dolu olup da ya öteki adamın ölmesini ya da iyileşmesini bekleyen idare benim idarem. Ve bunun vicdanen sorumluluğu da bende, hiç kimsede değil.
Adam olan güneşe çıkar, adam olanın güneşi olur
Biz bu ilçede 14 solunum cihazı aldırttık, hayırseverlere aldırttık. Yanımızda duran arkadaşlara teşekkür ediyoruz. Bazıları olayı çok fazla umursamadı. Kaymakamlık buradan nasıl çakar diye gölgede bekledi. Ama hayatta şunu unutmayın; ‘Gölgede duranın gölgesi olmaz.’ Adam olan güneşe çıkar, adam olanın da güneşi olur. Hayatta her zaman gölgede durmayın, güneşe çıkın gölgeniz olsun. İnsanlar sizin gölgenizden istifade etsinler. Dolayısıyla vicdanlı ve ülkesini seven biri olarak mücadelem burada ve görev yaptığımız her yerde devam edecek. Sayın Bakanımız o günkü açıklama ile bizim yaptığımız açıklamayı söylemiş oldular.
Karantinanın kaymakamlığa maliyeti 30 bin TL
Bin 400 nüfuslu Subaşı Köyümüz var. Subaşı köyünde bile bir muhtar hangi kahvelerin açık olduğunu tespit edecek düzeydedir. Ben 30 senedir bu mesleği yapıyorum. Muhtarın her şeyden haberi olur. Vakalar artış gösteriyor köyü karantinaya alıyoruz. Geçen bir köyümüzün bir mahallesini karantinaya aldık. Karantinanın kaymakamlığımıza 30 bin TL maliyeti var. Jandarma ve sağlıkçılar orada, bu emek ne olacak? Sağlık ve Emniyet teşkilatımız bu işten yoruldu.
Vefat sayıları atıyor benim uykularım kaçıyor!
Vakaların bu kadar arttığı bir yerde bir cemaat yurdunda kermes için hazırlık yapıldığını bana bir anlatın. Arkadaşlar bugün o yurdu mühürleyeceğiz. 6 tane kadın mantı açmışlar 4 tanesi pozitif. Her iş bitti de biz kermes mi yapacağız arkadaşlar. Bana birisi anlatsın, bu yüzden kadınlar mantı açtı, sonra erkekler geldi mantıları satın almak için. Bizim uykularımız kaçıyor. Her akşam Sezer bey vaka sayısını atıyor, Doktor Vildan hanım vefat sayısını atıyor benim uykularım kaçıyor.
Soru: Kahvehanelerde okey oynayabilecek miyiz?
Sonra gözlerimi kapatıp düşünüyorum ben neyi yanlış yaptım da, neyi eksik yaptım da bu vakalar arttı? Bunu siz önleyemezsiniz. Bugün kermes yaparlar, yarın bir araya gelip otururlar. Defalarca kahve kapattık. Yasaklar bir kısmı kaldırıldı, ilk gün bana sorulan soru: “Kahvehanelerde okey oynayabilecek miyiz?”
350 vaka olduğunda sağlık ekibimiz nasıl yetişecek?
Memleketin enflasyon, üretim, bütün sorunu bitti. Bir kaymakama okey oynayabilecek miyiz diye 5 kişi sorar mı arkadaşlar? Bugün geldiğimiz vaka sayısı 50 bin vaka sayısını geçti. Bugün bu rakamlar daha da yükselecek. Ondan sonra 340-350 vaka olduğunda bizim sağlık ekibimiz nasıl yetişecek? 10 tane ekibimiz var, bu zamanlarda 12 ekibimiz oluyor. 370 vaka üzerinden hesap yaparsak bir ekibimize 10 tane vaka düşüyor.”